Faraohunden - en vän för livet

Historia

Faraohunden är en såkallad urhund med ursprung sen ca 2000 år f kr. Rasen finns avbildad i pyramiderna i Egypten och där ifrån tror man köpmänn tog med sig hundarna på sina resor till de Maltesiska öarna. Rasen etablerade sig på Malta som en kär jakthund och blev 1978 erkänd som landets nationalras och det är där ifrån dagens hundar härstammar, även om alla inte är eniga. Det var först på 1970-talet som den första faraohunden kom till Sverige och populationen är fotfarande inte så stor, uppskattningsvis finns ca ett 500-tal av rasen i Sverige.

Faraohunden går på Malta under namnet Kelb tal-fenek som betyder "hund som jagar kanin" eller "kaninhund" vilket beskriver rasen ursprungliga funktion, nämligen hetsjakt. Hetsjakten innebär att hunden skall jaga ifatt bytet för att antingen döda det eller hålla fast det till ägaren kommer. Faraohunden användes för jakt på främst kanin/ hare men även annat småvilt. Jakten skedde på öppna fält där de jagade med hjälp av syn-, lukt- och hörsel. Denna jakt är förbjuden i Sverige och även i många andra länder. Faraohunden idag mer känd som en aktiv sällskapshund även om den för många fortfarande är helt okänd.

DSC_0048

Hur ska den se ut?

Faraohunden ska vara av medelstorlek och ge ett elegant intryck med rena linjer. Den ska ha ett ädelt uttryck med en lång hals, stora öron och en skinande kort päls med rödbrunfärg som variera från ljus vetefärg till mahogny. Vit svanstipp är mkt önskvärt men en vit stjärna på bröstet, vitt på tårna samt en smal vit bläs längs ansiktets mittlinje är också tillåtet även om alla inte gillar det. Andra vita tecken är inte önskvärt. Faraohundens ögon- och nosfärg ska vara i harmoni med pälsfärgen. Valparna föds med blåa ögon som sedan med tiden mörknar till den rastypiska bärnstensfärgen.

Faraohundens idealstorlek är för tikar 53-61 cm och för hanar 56-63 cm dock är storleken på dagens faraohundar ofta större än idealet, speciellt här i Sverige.

DSC_0812

 Hur ska den vara?

 

Faraohunden ska ge ett vackert och alert intryck med smidighet och styrka i en kraftfull elegans där könsprägel är viktigt. Till sättet ska den vara livlig, intelligent, vänlig, tillgiven och lekfull. Faraohunden mognar sent vilket gör att även äldre indivder håller sig pigga och lekfulla långt upp i åren. ett gammalt uttryck lyder "att ha en räv bakom örat" och det passar perfekt in på dessa röda individer då hyss kan ligga dem varmt om hjärtat, unga som gamla.

Faraohunden älskar sin flock och vill gärna vara där du är men kan däremot vara totalt ointresserad av främligar. Du måste förtjäna en faraohunds kärlek, men gör du det så är det föralltid! Jag tror inte det finns nån ras som kan vara så kärleksfull som faraohunden, som inte bara kan visa sin uppskattning med en viftande svans utan också genom att blotta alla sina fina vita tänder i ett fantastiskt leende - The smiling dog som faraohunden även kallas!

DSC_0742

Vad kan man ha den till?

Faraohunden passar personer med humor! När man talar om majoriteten av faraohundar så gäller det att ha en ängels tålamod, iallafall om man har höga tävlingsambitioner. Du får inte inget gratis då de inte direkt är kända för att tillfredstalla sin ägare, så länge de inte tjänar på det själva vill säga! Men visst kan man med mjuka metoder och rätt belöning hitta en fantastisk träningskamrat i faraohunden som är villig att testa på det mesta. Det finns faraohundar som tävlat i såväl lydnad, drag, spår och rallylydnad som i utställning, freestyle och agility. Det som dock brukar falla  faraohunden bäst i smaken är lure coursing, hundsporten som låter faraohunden göra det den ursprungligen är gjord för, nämligen jaga! Läs mer här - Lure coursing 

DSC_0868

Sammanfattningsvis

Faraohunden en alltiallohund med glimten i ögat! Den gillar att stå i centrum och med rätt motivation hänger den med på det mesta. Förutom tidigare nämna aktiviteter man kan aktivera sin faraohund med behöver den såklart också daglig motion i form av långpromenader eller annat. Rasen kan utan hård träning vara svår att ha lös och då är möjligheten att få sträcka på benen på annat vis viktigt ex. genom cykling eller i en inhägnad. Trots sitt relativt höga behov av motion och rörelse är det en ras som så länge den för utlopp för sin energi är lugn och harmonisk inomhus och drar sig gärna under en filt en regnig- eller kall dag med dom den älskar mest, sin flock! 


413181_10150972203419856_597598114_o

Skrivet av Josefin Kullberg