Lure coursing i korthet

Lure coursing är en tävlingsgren för vinthundar ur grupp 10 samt faraohund, cirneco, podengo, podenco och basenji ur rasgrupp 5. Det är en simulerad harjakt som ger dessa raser utlopp för sin jaktinstinkt då riktig jakt med våra raser numera är förbjuden. 

 

DSC_0245 - kopia

 

För dom som inte hört talas om det innan kan man enkelt säga att det är som kapplöpning fast på ett öppet fält. Istället för att hundarna springer runt, runt på en banan har man satt ut trissor som man drar en lina kors och tvärs igenom över fältet och på så sätt vill man få fram en naturlig flyktväg för haren som hundarna två och två sen skall följa under tävlingen. Hundarna tävlar individuellt inom raserna, så faraohundar springer mot faraohundar osv. även om loppen skulle bli ojämna. Blir det inte så alla kan springa två och två får någon hund springa själv. Första loppet lottas alltid vilka hundar som ska springa emot varandra och i andra loppet springer de efter hur de har placerats. Så, ettan springer mot tvåan, trean mot fyran osv. Hanar och tikar springer tillsammans om det är mindre än 6 st anmälda per kön annars springer de könsdelat. Hanar mot hanar och tikar mot tikar. Hundarna bedöms enligt olika kriterier av två domare:

  • - Fart
  • - Rörlighet
  • - Uthållighet
  • - Följsamhet
  • - Entusiasm 

Varje domare kan ge max 20 p per kriterie under ett lopp vilket innebär max 100 p / per hund / per lopp av en domare så totalt kan ett lopp ge max 200 p om hunden springer klockrent, vilket i princip aldrig händer! Poängen från de två loppen läggs sedan ihop och hunden med flest poäng vinner!

Banan är oftast mellan 700-1000 m och hundarna springer två lopp var. Vissa tävlingar anordnas med 4 domare och två banor men vanligtvis brukar man vända på banan så hundarna bara springer åt andra hållet andra loppet men en del ändrar även några trissor så det blir en helt annan bana istället.

Hunden kan bli champion i lure coursing. Man samlar CERT precis som på utställning och efter 3 vunnan CERT erhåller hunden titeln SE LCCH - Svensk Lurecoursing Champion. Kraven som finns är att de minst skall få VG på utställning efter 15 månaders ålder samt att certen är tagna under två tävlingssäsonger. Hur många CERT som delas ut per tävling beror på antal anmälda i rasen, ju fler hundar ju fler CERT. Mer om detta kan man läsa i reglerna som finns i länken nedan.

 


 

Om man vill börja med Lure coursing eller är intresserad av att titta på hur det går till så finns det 5 st lokala klubbar i olika delar av Sverige där man kan se när det anordnas träningar i Sverige:

Sen finns såklart http://www.svvklc.se/ som är en gren under Svenska Vinthundsklubben och det är dom som samordnar Lure coursing verksamheten i Sverige. På deras sida hittar du är lista över årets tävlingar samt information och regler gällande uttagning till EM i Lure coursing som anordnas årligen. På deras sida hittar du alla dokument och regler som du kan tänkas behöva.

Allmäna regler hittar du här: http://www.svvklc.se/images/docs/LC01_regler_2013-01-01.pdf

 


 

Svenska faraohund- och cirneco dell'etna klubben har sedan 2011 anordnat ett inofficiellt derby för faraohundar i samband med en annan officiell lure coursingtävling i Sverige med egna priser, rosetter och titeln DERBYVINNARE! Vinnaren erhåller en vandringspokal, album, rosett samt en massa andra fina priser. Alla hundar som deltar erhåller även dom rosetter och fina priser

DSC_0095

Ch. Illostras Angel On Your Shoulder - DERBYVINNARE 2013